Nagy;és kis macskafélék

HA ÉRDEKELNEK A MACSKÁK AKKOR ITT A HELYED!!!

Elterjedése [szerkesztés]

A Délkelet-Ázsiában, India középső és déli részein, nagyon ritkán fordulnak élő, mára szinte teljesen eltűntek, de arányuk valószínűleg sosem volt nagy a fehér szín hátránya miatt. Legtöbbjük állatkertekben és vadasparkokban él.

Fogságban 250 példányuk található. Állatkertekben élő állományuk jelentős mértékben beltenyésztett, mivel egy fehér színű hímnek és lányának frigyéből, majd egy testvérpárnak a továbbszaporításából alakult ki. Magyarországon egyetlen helyen tartják: a Nyíregyházi Állatparkban él egy pár.

A vadonban összesen 40 példány élhet,[forrás?] ezért gyakorlatilag kihaltak. Bár vadászatuk illegális, a fehér tigriseket sok ázsiai országban ma is vadásszák az orvvadászok.

 

Jellegzetességei [szerkesztés

A fehér tigris feltűnő fehér színét egy recesszív allél dupla megjelenése okozza, körülbelül minden 10 000. születésre jut egy fehér kölyök. Ezen fenotípus megjelenése azonban beltenyésztéssel is elérhető. A különös az, hogy csak a bengáli tigrisnél fordul elő ez a jelenség. Bár a fehér tigris nagyon szép, a vadonban egyáltalán nem előnyös ez a bunda, hiszen a tigrisek egész élete azon múlik, mennyire jól tudnak elrejtőzni. Részeben ez bizonyítja, hogy a fehér színt okozó allélt létrehozó mutáció a bengáli tigris populációban történt, és innen nem terjedt át más alfajokra, hiszen a szibériai tigris környezetében sokkal kevésbé volna hátrányos a fehér szín, így sokkal kisebb volna a recesszív allél arányát csökkentő szelekciós hatás is. Ezért ha a szibéria tigris populációja rendelkezne a recesszív alléllal, akkor nagyobb arányvab kellene előfordulnia a fehér egyedeknek, mint a bengáli tigris esetében, de ez nem így van, sőt néhány megkérdőjelezhető forrást kivéve nem is dokumentáltak fehér szíbériai tigrist. És mivel a fehér szín más, a szibériai tigrisénél hátrányosabb környezetben élő alfajnál nem fordul elő, feltételethető, hogy a fehérséget okozó allél a bengáli tigrisnél jelent meg.

A fehér tigris jó úszó, de nagyon gyengén mászik, és a futása is lassú. A normál színezetű tigrisekhez képest a fehér tigrisek nagyobbak már születésükkor és felnőtt korban is.[1] Ez előnyt jelenthet a vadonban, annak ellenére, hogy feltűnő a színük. A heterozigóta normál színű tigrisek szintén nagyobbak, mint más normál színezetű példányok. Kailash Sankhala - aki a 60-as években az új-delhi Állatkert igazgatója volt - mondta: „A fehér gén egyik funkciója az lehet, hogy fenntartsa a nagy méretet a populációban, arra az esetre, ha szükség van rá.”[2]

 

Az állatkerti egyedek eredete [szerkesztés]

1951-ben, India középső részén Shri Martand Singh maharadzsa egy hím fehér kölyköt talált, amelynek anyját nem sokkal azelőtt ölték meg. A maharadzsa elvitte a kölyköt a palotájába és a „Mohan” nevet adta neki. A tigris hamarosan igazi sztár lett. Minden mai állatkerti fehér tigris Mohan leszármazottja, és így erősen beltenyésztett ez az állomány. Miközben sok állatkert megpróbálja ezt a vonalat megőrizni, nem törődnek azzal, hogy más, valódi tigrisfajok genetikai állománya lemorzsolódik, elvész, ráadásul a fehér tigrisek egyike sem olyan „tiszta” vérvonalú bengáli tigris, mint Mohan volt

 

Hótigrisek [szerkesztés]

Fehér tigris a nyíregyházi állatparkban

Az eredeti színtől eltérő színváltozatoknak a megjelenését és fenntartását az ember a fogságban tartott tigriseknél igen kedveli, így mára sikerült a fehér tigris mellett (amely fehér alapszínű fekete csíkokkal) egyéb színváltozatokat is kitenyészteni, úgymint a „hótigris” (teljesen fehér) és az „aranytigris” (normál vörös alapszínű, csíkjai azonban fekete helyett aranybarnák). Van még egy színváltozat ezeken kívül, melyet a világon összesen két példány visel, ez a szürke alapon barna vagy fekete csíkos változat, amelyet néha "ezüsttigrisnek" is hívnak. Ezek az állatok többnyire hibridek, bennük a szibériai tigris vérvonala is megtalálható. Hótigrisek és aranycsíkos változataik csak néhány állatkertben találhatók meg: a szingapúri és a miami állatkertben, újabban a nyíregyházi állatparkban él csak pár példányuk. Ez a fajta hibridizálódás nagy ritkaságnak számít, ezért az ilyen tigriseken folyamatosan kísérleteket hajtanak végre, hogy megőrizzék ezt a változatot. E két variáció egyáltalán nem fordul elő a szabadban, az ember segítségére szorulnak, ugyanis a betegségekkel szemben kevésbé ellenállók, mint a bengáli tigris és a fehér tigris vadonban élő példányai.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 84
Heti: 222
Havi: 1 427
Össz.: 138 927

Látogatottság növelés
Oldal: Fehértigris
Nagy;és kis macskafélék - © 2008 - 2018 - jankamarci.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »